Een veelbelovende studie toont aan dat darmkanker in een vroeg stadium in 83% van de gevallen kan worden opgespoord op basis van een eenvoudige bloedtest. Kan een bloedonderzoek de coloscopie en stoelgangtest binnenkort dan vervangen?
Hoe ontstaat darmkanker?
Darmkanker is een vorm van kanker die meestal ontstaat uit poliepen die zich vormen op de binnenbekleding van de dikke darm of het rectum. De meeste van deze gezwellen zijn goedaardig. In sommige gevallen ontwikkelen ze zich echter langzaam (na 5 tot 10 jaar) tot een kankergezwel. Deze poliepen veroorzaken geen zichtbare symptomen (met het blote oog). Screening is daarom cruciaal om ze op te sporen en te verwijderen voordat darmkanker zich ontwikkelt.
Hoe wordt darmkanker vandaag opgespoord?
In België gebeurt de screening voor darmkanker tegenwoordig via een stoelgangonderzoek dat om de twee jaar plaatsvindt bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 74 jaar. Als het staal sporen van occult bloed (met het blote oog onzichtbaar bloed) vertoont, kan dit een teken zijn dat er een poliep of kankergezwel aan het bloeden is. Als de test positief is, moet je een coloscopie laten doen om de laesies te onderzoeken en te verwijderen.
Lees hier het volledige artikel.