Darmbacteriën assisteren kankerbehandeling

Een gezonde darmflora versterkt het effect van kankertherapie, blijkt uit studies op muizen. Zowel chemotherapie als immunotherapie kan door een verstoorde darmflora minder effectief worden.

Dat tonen onderzoeksteams uit Frankrijk en de Verenigde Staten aan in twee verschillende wetenschappelijke publicaties. Ze verschijnen allebei in de nieuwste editie van Science.

De ontdekking heeft mogelijk gevolgen voor richtlijnen over antibioticagebruik bij kanker.

Het Franse team ontdekte dat het medicijn cyclofosfamide de darmflora van labmuizen met kanker veranderde en ervoor zorgde dat gunstige bacteriën het lymfeweefsel in kropen.

Het lymfeweefsel is het wegennetwerk in het lichaam voor immuuncellen. In dit stelsel prikkelden de bacteriën immuuncellen om harder hun best te doen tegen de tumoren. Hierdoor werkte het cyclofosfamide beter.

Muizen

Het Amerikaanse team behandelde muizen met twee medicijnen, een chemotherapeuticum en een immuuntherapeuticum. De helft van deze muizen leefde in een bacterievrije omgeving, waardoor ze ook geen bacteriën in hun darmen hadden.

Bij deze muizen sloeg de behandeling veel minder goed aan dan bij hun soortgenoten, omdat het lichaam minder immuuncellen inzette bij de betrijding van de tumoren.

Tumoren

Dienden de onderzoekers de muizen met bacteriën voorafgaand aan de kankerbehandeling een antibioticumkuur toe, dan slonken de tumoren ook minder. Antibiotica doden veel bacteriën in de darmen.

Dit betekent ook dat een behandeling met antibiotica bij menselijke patiënten de resultaten van chemotherapie of immunotherapie negatief zou kunnen beïnvloeden. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of dit het geval is.

Aandacht

De laatste jaren is er toenemende aandacht voor de invloed van de darmflora op medicijnen. Bacteriën in de darm kunnen medicijnen afbreken of juist activeren. Dat kan mede bepalen of iemand goed of slecht op een behandeling reageert. Een effect via het immuunsysteem zoals bij deze twee studies was nog niet aangetoond.

Bron: NU.nl