Zorgverzekeraar CZ gaat samen met een aantal ziekenhuizen het voortouw nemen om moleculaire diagnostiek voor patiënten met (niet-kleincellige) uitgezaaide longkanker te verbeteren.
Per jaar komen meer dan 5000 longkankerpatiënten in aanmerking om te worden getest op tumoren met specifieke genetische eigenschappen en veranderingen, ook wel bekend als mutaties. CZ gaat in een aantal regio’s de nieuwe werkwijze uitzetten om het diagnostisch traject voor patiënten met uitgezaaide longkanker te verbeteren.
Melissa van Aart, medisch bioloog en bij CZ werkzaam als projectmanager, licht toe: “Ik heb samen met een aantal collega’s in kaart gebracht hoe de diagnostiek momenteel plaatsvindt en wij vinden dat deze variatie in onderzoek moet verkleinen. Op dit moment worden bij de diagnose uitgezaaide longkanker namelijk niet door alle ziekenhuizen en laboratoria dezelfde testen gedaan. Dit blijkt ook uit onderzoek van het zorgveld zelf.
Zo komt bij sommige testen niet alles in beeld waardoor de patiënt in het ene ziekenhuis betere kansen heeft dan in het andere. Nu krijgen deze mensen met niet-kleincellige longkanker van de vorm adenocarcinoom in stadium 4, als ze onvoldoende goed getest zijn op de aanwezigheid van een mutatie bijvoorbeeld chemotherapie en/of immuuntherapie. Dit is bij deze patiënten niet de optimale behandeling en de patiënten lopen hiermee wel het risico op bijwerkingen. De beste zorg begint bij de juiste diagnostiek en daarom wil CZ de moleculaire diagnostiek onderbrengen bij gespecialiseerde centra.
Lees hier het volledige artikel.