‘Stress is mogelijke trigger’.
Mensen met het cyclisch braken syndroom moeten regelmatig en heel heftig overgeven. Een aanval kan bij sommige patiënten uren tot dagen aanhouden. Volgens onderzoek heeft twee procent van de bevolking er last van, maar toch is de aandoening zelfs onder artsen weinig bekend. Hoe kun je het zelf herkennen, en is genezing mogelijk?
Maag-darm-leverarts Frederik De Clerck geeft advies: ,,Het syndroom verloopt vaak in vier fases.”
Wat is cyclisch braken?
,,Cyclisch braken is een aandoening waarbij er een terugkerend en vaak gelijkaardig patroon optreedt van forse aanhoudende misselijkheid met braken, terwijl daar geen medische verklaring voor is”, zegt De Clerck, werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Sint-Lucas Gent. ,,Het kan een paar keer per jaar voorkomen, maar net zo goed een paar keer per maand.”
Het syndroom verloopt vaak in vier fases. ,,In de eerste fase heeft de patiënt geen of weinig klachten. Daarna belandt die in de tweede, zogeheten ‘prodromale fase’. Daarbij voelt hij of zij dat er iets mis is en treden er klachten op zoals misselijkheid, buikpijn en zweten. Dat is meestal dertig tot negentig minuten voor een aanval.”
Lees hier het volledige artikel.