CRvB: gemeente hoeft hulphond niet te vergoeden

Hoewel zorgverzekeraars hulphonden niet vergoeden, kunnen gemeenten niet worden verplicht dat wel te doen. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) maakt het voor gemeenten een stuk eenvoudiger om hulphond-aanvragen af te wijzen. Omdat in de Zorgverzekeringswet een bewuste keuze is gemaakt om deze kosten niet te vergoeden, hoeven gemeenten dat ook niet te doen.

Tot op heden was het standpunt van de CRvB helder: de effectiviteit van therapie-, epilepsie- en PTSS-honden is nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen, maar gemeenten kunnen deze maatwerkvoorziening wel verstrekken.

Drie typen
De hoogste bestuursrechter in socialezekerheidszaken komt nu met een andere afwijzingsgrond. In de uitspraak verwijst de CRvB naar een brief van toenmalig minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder (VVD). In die brief noemt Helder ‘drie typen hulphonden’ die worden vergoed vanuit het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw):

– blindengeleidehonden,
– signaalhonden
– ADL-honden (assistentiehond).

Deze drie helpers zijn er respectievelijk voor mensen met een visuele, auditieve en lichamelijke beperking. De eerdergenoemde therapie-, epilepsie- en PTSS-honden behoren niet tot het verzekerde basispakket. Deze trouwe viervoeters voldoen volgens de minister niet ‘aan de stand van wetenschap en praktijk’.

Lees hier het volledige artikel.