Angst en onzekerheid onder mensen die met kanker te maken hebben, nemen tijdens de coronacrisis toe. ‘Veel mensen leven al in grote onzekerheid door hun ziekte. Door het coronavirus komt daar nog een onzekerheid bij en de angst voor besmetting,’.
Dit zegt Anette Pet, directeur Zorg en klinisch psycholoog bij het Helen Dowling Instituut.
Bestraling en kankerbehandelingen gaan voor een deel nog wel door, maar niet allemaal. Het beleid is nog steeds om zo min mogelijk mensen in het ziekenhuis te hebben, zeker voor behandelingen die kunnen worden uitgesteld, zo stelt Pet. ‘We hebben met een groep mensen te maken die extra kwetsbaar is. Daar staat tegenover dat er veel kankers zijn die zich niet zo snel ontwikkelen, waarvoor uitstel relatief ongevaarlijk is. Maar ook het uitstellen van die behandelingen kan emotioneel en psychologisch gezien heel zwaar zijn.’ Des te belangrijker is het dat de psychologische zorg aan mensen die met kanker te maken krijgen, wordt voortgezet.
Ggz bij kanker
Het Helen Dowling Instituut, dat psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten biedt, ziet het aantal zorgvragen teruglopen. Het instituut behandelt gemiddeld 2300 mensen per jaar. Het gaat dan met name om behandeling van angst- en stress-stoornissen en post-traumatische stemmingsstoornissen, al dan niet in combinatie met persoonlijkheidsproblematiek.
Lees hier het volledige artikel.