Hartpatiënten blijken zich ernstige zorgen te maken over het coronavirus (Covid-19) dat in ons land waart. Cardioloog professor Leonard Hofstra, verbonden aan het VU UMC, begrijpt de onrust wel onder de anderhalf miljoen mensen met hart- en vaatziektes en beantwoordt vragen van lezers.
Cardioloog Leonard Hofstra weet dat uit de eerste onderzoeken naar voren komt dat meer – oudere – mensen met een chronische (hart)aandoening sterven aan het coronavirus. „Desalniettemin zou ik een Peter R. de Vries-achtig advies willen geven: ’Wees op uw hoede, maar niet bang.’ De gezondheidszorg in ons land is prima op orde. De schrik om het hart is niet nodig. Wat wel nodig is: vaak handen wassen, bijeenkomsten mijden met veel mensen en nies in de elleboog.”
“’Wees op uw hoede, maar niet bang’”
De cardioloog: „Veel patiënten in mijn kliniek vragen me wat eigenlijk het verschil is tussen besmetting met het coronavirus en de ’gewone’ influenza. Dit is het beste als volgt uit te leggen. Om iemand ziek te maken moet een virus contact maken met een bindplaats aan de oppervlakte van een cel. Zo kan het virus de cel binnengaan en ons ziek maken. De bindplaatsen voor het influenzavirus liggen vooral in de hogere luchtwegen. Je krijgt daarom vooral een hogere luchtweginfectie. Het coronavirus heeft een bindplaats die veel lager in de luchtwegen zit, net als het sars-virus. Deze bindplaats is de zogeheten ACE2-receptor. Daarom leidt besmetting met het coronavirus veel vaker tot een virale longontsteking die best moeilijk te behandelen is.
Lees hier het volledige artikel.