COPD: wat is het en wat is er tegen te doen?

Een piepende ademhaling, veel slijm opgeven, veel hoesten, enorme vermoeidheid en longaanvallen. Het zijn tekenen van COPD, een blijvende longziekte. Medicijnen kunnen de aandoening wel draaglijker maken en enkele nieuwe behandelmethoden kunnen het leed verlichten. De meeste mensen krijgen na hun veertigste COPD.

Oorzaak COPD
Vaak wordt COPD veroorzaakt door roken, maar het kan ook komen door werkzaamheden waarbij fijnstof wordt ingeademd of door een andere ziekte. COPD is trouwens een verzamelnaam voor chronische bronchitis en/of longemfyseem. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en in het Nederlands wordt dat vertaald als Chronische Obstructieve Longziekte.

COPD: chronische bronchitis en longemfyseem
COPD wordt gebruikt als iemand lijdt aan chronische bronchitis en/of longemfyseem. Het is dus niet één ziekte, maar een naam voor meerdere aandoeningen.

Wat is chronische bronchitis?
Chronische bronchitis bekent dat de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen (bronchiën) steeds ontstoken zijn. Het lichaam reageert daarop door meer slijm aan te maken. En dat maakt ademhalen dan weer moeilijk en geeft iemand een benauwd gevoel.

Lees hier het volledige artikel.