Samen met paracetamol is ibuprofen een van de meest gebruikte medicijnen. Maar wist je dat je ibuprofen beter niet kunt innemen als je waterpokken, longontsteking, een oorontsteking of sinusitis hebt? Bij een maagzweer of hartaandoening kan het zelfs ronduit gevaarlijk zijn.
Wat is ibuprofen?
Ibuprofen is een niet-steroïde ontstekingsremmer (NSAID), die koortswerend, pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. Merknamen zijn onder andere Nurofen, Brufen en Perdofemina.
Ibuprofen wordt over het algemeen aanbevolen om ontstekingspijn te verlichten: artrose, verstuikingen, peesontstekingen, artritis, menstruatiepijn, etc. Het wordt echter ook vaak gebruikt om koorts en pijn veroorzaakt door infecties te behandelen en dat kan complicaties geven. NSAID’s als ibuprofen verhogen namelijk het risico darmstoornissen en maagzweren, nierfalen, overgevoeligheid voor de werkzame stof en een verhoogde bloeddruk. Bij hoge doseringen zou ibuprofen bovendien het risico op cardiovasculaire problemen zoals een hartaanval en beroerte licht verhogen.
Om die reden worden ibuprofen en andere NSAID’s afgeraden:
- Bij bepaalde medische aandoeningen (hartaandoening, darmziekte, astma etc.)
- In combinatie met bepaalde medicijnen (aspirine, corticosteroïden, enz.)
- Bij infecties (angina, sinusitis, otitis, longontsteking, waterpokken, gordelroos, enz.)
Lees hier het volledige artikel.