‘Te vaak wordt nog alleen naar HbA1c gekeken bij de begeleiding van mensen met diabetes type 1 en 2. Dit zegt echter niets over de hoogte van de postprandiale glucosepieken. En juist die pieken voorkomen, is belangrijk om schade op de lange termijn te voorkomen.’
Dit vertelde prof. Dr. Hanno Pijl, diabetoloog Leids Universitair Medisch Centrum tijdens de DCN Academy op 9 oktober in Veenendaal. Daarom is Pijl voorstander van continue glucosemeting bij zowel diabetes type 1 als 2. Pijl stelde ook dat 2-3 maaltijden per dag beter is dan een regime met veel tussendoortjes.
Het gevaar van glucosepieken
HbA1c is een maat voor de gemiddelde waarde van de bloedglucose over 2-3 maanden. ‘Maar’, zegt Pijl, ‘Dat kan dus bij iemand met hele hoge pieken en diepe dalen, leiden tot eenzelfde gemiddelde als bij iemand die een over de tijd stabielere bloedsuiker heeft.’ En die pieken voorkomen is belangrijk volgens Pijl.
‘Na een glucosepiek stijgen pro-inflammatoire cytokines in het bloed, CRP neemt toe, er ontstaat oxidatieve schade en er is sprake van inflammatie. Het immuunsysteem komt in actie.’ Dit is overigens een normale reactie van het lichaam die ook bij gezonde mensen plaatsvindt, legde Pijl uit. ‘Het immuunsysteem herstelt de schade, maar er ontstaat een probleem als de glucosepieken heel hoog zijn en heel vaak optreden.
Lees hier het volledige artikel.