De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg staat onder druk. Om een beter beeld van de praktijk te krijgen, heeft het ministerie van VWS ZonMw de opdracht gegeven een verkenning uit te voeren naar de stand van zaken omtrent de via de Zorgverzekeringswet verzekerde extramurale hulpmiddelenzorg in Nederland.
Vorige week bood minister Schippers deze Verkenning Extramurale Hulpmiddelen aan de Tweede Kamer aan. In de begeleidende Kamerbrief trekt zij de conclusie dat de sector alle kansen moet benutten om tot betere hulpmiddelenzorg te komen en daarmee de kwaliteit van leven voor de patiënten te verbeteren. ZonMw richtte zich op verzoek van de minister met deze verkennende analyse op de stand van zaken in de hulpmiddelenmarkt met als doel het identificeren van mogelijke knel- en verbeterpunten. De bevindingen tonen aan dat er veel goed gaat, maar dat er ook zeker ruimte is voor verbetering.
Verbeterpunten hulpmiddelenzorg
Bij alle betrokken partijen signaleerde ZonMw zorgen over de kwaliteit, de keuzevrijheid en het toezicht op de hulpmiddelenzorg. Beslissingen lijken veel gemaakt te worden op basis van kosten, terwijl er meer rekening met de behoefte van de patiënt zou kunnen worden gehouden. Deze situatie ervaart men als onwenselijk.
Op basis hiervan ziet ZonMw drie samenhangende acties die nodig zijn om de hulpmiddelenzorg te verbeteren:
1) het stimuleren van de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen;
2) het versterken van de positie van gebruiker
3) het bevorderen van onderzoek op het gebied van innovatie, doelmatigheid en meerwaarde van hulpmiddelen.
Betrokken partijen aan tafel voor bestuurlijk overleg
In haar brief aan de Tweede Kamer constateert de minister dat het veld voldoende mogelijkheden heeft om de verbeterpunten op te pakken. Maar dat dit niet vanzelf gebeurt. Daarom nodigt zij op korte termijn betrokken partijen uit voor een bestuurlijk overleg. Het ontwikkelen en implementeren van richtlijnen heeft daarbij de hoogste prioriteit. In eerste instantie zal de focus liggen op gebruik van hulpmiddelen rondom stoma-, incontinentie- en diabeteszorg, omdat er op dat gebied veel te winnen lijkt.
Lees hier het volledige artikel.