Communicatie is de meest fundamentele menselijke vaardigheid

Communicatie speelt een zeer belangrijke rol in het menselijk bestaan. Een communicatieve beperking is daarom een serieuze handicap. Die boodschap wil het International Communication Project 2014 (ICP2014) onder de aandacht brengen van beleidsmakers, organisaties en het publiek wereldwijd. Dr. Ellen Gerrits van het Lectoraat Logopedie ondersteunt het initiatief.

Communicatie is de meest fundamentele menselijke vaardigheid. Mensen moeten in staat zijn om te communiceren om zich te kunnen uitdrukken en ontplooien. Er is echter onvoldoende aandacht voor communicatieve beperkingen en de impact die die kunnen hebben op het dagelijks leven van de patiënt.

Dat moet veranderen. Met die boodschap trekt het International Communication Project 2014 de wereld in. Ellen Gerrits, lector Logopedie aan de Hogeschool Utrecht, ondersteunt ICP2014. “Ik kan me volledig vinden in de boodschap van het ICP. Het kunnen communiceren vormt de basis van ons bestaan. Je zegt iets liefs tegen je partner, zingt een liedje met je kind, je vraagt de weg naar het station, je voert een discussie in je team. Hoe zou je dit doen als je niet kunt spreken of gebaren? Voor veel mensen is het spreken, taal, en communicatie vanzelfsprekend. Er zijn ook kinderen waarbij de taalverwerving niet vanzelf gaat. Dit zijn kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Dat is een neurologische ontwikkelingsstoornis, net zoals dyslexie, ADHD, of stoornissen in het autisme-spectrum. Het verschil is, dat voor die laatste volop aandacht is, terwijl bijna niemand van een taalontwikkelingsstoornis heeft gehoord. Het ICP wil daar verandering in brengen.”

Lees hier het volledige artikel.