In de derde herziening van de NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik staat een aparte ‘jongerenrichtlijn’ acute alcoholvergiftiging. De standaard bevat daarnaast nu ook een onderdeel e-mental health met online zelftesten en zelfhulpprogramma’s.De NHG-Standaard geeft handvatten waarmee de huisarts kan bepalen of een jongere wordt verwezen naar de tweede lijn of naar zijn eigen bed met een wekadvies. Ook het gesprek achteraf om herhaling te voorkomen is in de richtlijn opgenomen. De huisarts ziet gemiddeld vier jongens en twee meisjes met een acute alcoholvergiftiging per jaar.
Alleen al het alcoholgebruik ter sprake brengen is een effectieve interventie, aldus het NHG. ‘De groepsdruk en het alcoholgebruik in het gezin zijn van grote invloed op het drinkgedrag van jongeren. Daarom is voorlichting aan jongeren en aan ouders over het uitstellen van de beginleeftijd belangrijk’, zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG.
De richtlijn benadrukt het belang van het betrekken van de sociale kring van de patiënt in de strijd tegen stoornissen in het alcoholgebruik. ‘Die kan namelijk het drinkpatroon mede in stand houden, zelfs zonder dat de patiënt en de omgeving zich daarvan bewust zijn’, aldus het NHG.
Lees hier het volledige artikel.