Medische specialisten van het Maastricht UMC+ gaan in samenwerking met de faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht onderzoeken of cognitieve gedragstherapie kan helpen om aanhoudende pijn na de behandeling van borstkanker te voorkomen.
Een probleem waar zo’n vier op de tien patiënten mee te maken heeft. Om het probleem aan te pakken heeft het Maastrichtse onderzoeksteam ruim een half miljoen euro subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding/Pink Ribbon en de European Society of Anesthesiology (ESA).
In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 12.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Door ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling is de vijfjaarsoverleving inmiddels ongeveer 90 procent. Hoewel dat natuurlijk positief nieuws voor patiënten is, zijn lichamelijke en psychische restverschijnselen van een behandeling geen zeldzaamheid. Met name chronische pijn na de borstkankerbehandeling is een veelvoorkomend probleem bij zo’n 40 procent van de patiënten. Dat vertraagt niet alleen het herstel van de behandeling, maar vermindert ook de kwaliteit van leven en de herintegratie van borstkankerpatiënten nog jaren later.
Lees hier het volledige artikel.