CIZ slankt af en vernieuwt

In de loop van 2015 verdwijnen er bij de tien regionale vestingen van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) circa 300 fulltime banen. Het gaat vooral om management- en administratieve functies. Tijdens de afslanking vernieuwt het CIZ de manier van werken, die meer persoonlijk en klantvriendelijker wordt. In het najaar wordt ook een reorganisatie van het hoofdkantoor aangekondigd. Er blijven bij het CIZ uiteindelijk circa 700 fulltime banen.

Het CIZ heeft de afgelopen jaren met succes de mobiliteit van medewerkers op de arbeidsmarkt gestimuleerd. Hierdoor vonden tientallen medewerkers in vaste dienst een andere baan. Toch sluit het CIZ gedwongen ontslag niet uit. Medewerkers zijn hierover inmiddels geïnformeerd. Aan de ondernemingsraad van het CIZ is advies gevraagd over de reorganisatie.

Als gevolg van de hervorming van de langdurige zorg, beoordelen gemeenten, artsen en wijkverpleegkundigen in de toekomst de meeste aanvragen voor zorg en ondersteuning. Alleen voor intensieve en permanente zorg is nog een onafhankelijke indicatie van het CIZ nodig. De huidige werkwijze waarbij zorgaanbieders indicatiebesluiten mogen voorbereiden, verdwijnt. Nu wordt nog de helft van de indicatiebesluiten genomen zonder rechtstreeks contact met een indicatiedeskundige. Vanaf 1 januari 2015 is er altijd persoonlijk contact tussen het CIZ en een aanvrager. Dat contact vindt plaats in de vorm van een huisbezoek, tijdens een spreekuur of een telefoongesprek. Naast vier kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Zwolle komen er acht nieuwe locaties voor spreekuren.

Lees hier het volledige artikel.