Chronische zorg duurder door upcoding

De uitgaven aan langdurige zorg stijgen harder dan verwacht, signaleert het Centraal Planbureau (CPB) in de voortijdig uitgelekte Macro Economische Verkenning 2014. Mogelijk komt het door ‘upcoden’ van de zorgzwaarte.

De bevolkingsgroepen van ouderen en gehandicapten groeien jaarlijks met 1,75 procent. De kosten stijgen echter veel harder, met 5,25 procent per jaar en de indicaties voor langdurige zorg stijgen het hardst met jaarlijks 6,75 procent, schrijft het CPB in haar analyse over de jaren 2010-2012. De bovenmatige stijging van de kosten kan komen door de extra gelden die voor de kwaliteitsverhoging zijn vrijgemaakt, de zogenaamde Agema-gelden. Maar dat verklaart niet de grote stijging in aantal en zwaarte van de indicaties, volgens het CPB. Die worden nu objectief vastgesteld op basis van de zorgbehoefte, dus het is nu de vraag hoe dat ineens zo hard gestegen kan zijn. Een onderzoek is nodig.

Het CPB neemt vast een schot voor de boeg. Het kan zijn dat mensen zwaardere indicaties zijn gaan aanvragen, omdat de aanspraak op begeleiding is ingeperkt in 2009 maar een eerste onderzoek van het Centrum indicatiestelling zorg wees daar niet op. De oorzaak zit mogelijk wel in het ‘upcoden’ door instellingen, vermoedt het CPB. De instellingen krijgen sinds 2010 niet meer betaald voor het aantal bedden, maar voor het aantal en de zwaarte van de indicaties van bewoners. Voor een beperkte groep mogen instellingen die herindicatie zelf toekennen, en dat geeft ruimte voor het ‘upcoden’, omdat ze financieel belang hebben bij meer mensen met zwaardere indicaties, ook al wordt het steekproefsgewijs gecontroleerd. Ook zullen instellingen en patiënten sneller dan in het verleden indicaties aanvragen.

‘Het is een vorm van aanbod-geïnduceerde zorg die we ook in de curatieve zorg tegenkomen’, stelt het CBP. Dankzij de macrobudgetten in de langdurige zorg stijgen de kosten niet de pan uit, maar het zal moeilijk zijn de hand op de knip te houden, naarmate meer mensen recht hebben op zwaardere zorg, vermoedt het CPB.

Normaal wordt de jaarlijkse macro-economische verkenning op Prinsjesdag gepresenteerd, maar RTL Nieuws had het document zondagavond al in de publiciteit gebracht. Het Centraal Planbureau presenteert de cijfers daarom dit jaar twee dagen eerder.

Bron: Medisch contact/Artsennet