Een studie van een internationale groep pijnexperts, geleid door een professor van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), werpt een nieuw licht op de oorzaak van verschillende vormen van chronische pijn.
Volgens deze wetenschappers ligt centrale sensitisatie, een soort overgevoeligheid van het centrale zenuwstelsel, vaker dan gedacht aan de basis. Dat zou betekenen dat veel patiënten best geholpen kunnen worden met precisiegeneeskunde, een individuele behandeling op maat.
Chronische pijn, wereldwijd een van de meest voorkomende oorzaken van invaliditeit, stelt artsen dikwijls voor een raadsel. Want vaak voelen patiënten veel meer pijn dan kan verklaard worden op basis van de schade die in hun lichaam wordt vastgesteld. Ze lijden dus als het ware aan een ‘overdreven’ pijngevoel.
De nieuwe studie over chronische pijn is het resultaat van een samenwerking tussen zeventien pijnexperts, van dertien universiteiten uit zeven landen. Samen schreven ze een overzichtsrapport over het onderzoek naar deze aandoening. De leiding van het project lag in handen van VUB-professor Jo Nijs.
Bij uiteenlopende ziektebeelden
Volgens de analyse van de internationale experts is ‘centrale sensitisatie’ in veel gevallen de belangrijkste boosdoener. “Bij centrale sensitisatie zijn de zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel – dat zijn de hersenen en het ruggenmerg – overgevoelig voor prikkels”, legt professor Nijs uit. “We weten al langer dat dit speelt, maar nu pas is duidelijk geworden dat centrale sensitisatie pijn bij heel uiteenlopende ziektebeelden kan verklaren.”
Lees hier het volledige artikel.