Jeugdreuma, onderzoek en behandeling
Kan mijn kind met reuma genezen?
Welke behandelingen zijn er mogelijk voor kinderen met chronische ontstekingen?
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis wordt onderzoek gedaan naar chronische inflammatie bij kinderen. Dit is een continue overreactie van het afweersysteem die leidt tot ernstige ontstekingen op verschillende plaatsen in het lichaam. U kunt hierbij denken aan ziekten als reuma, diabetes of ernstige darmaandoeningen. Deze lezing gaat over jeugdreuma.
Op 8 november a.s.
19.15 uur Deuren Blauwe collegezaal open
19.30 uur Start lezing
Professor dr. Berent Prakken (kinderreumatoloog) en drs. Bas Vastert (kinderarts) leggen aan de hand van voorbeeldsituaties uit waarom het verrichten van wetenschappelijk onderzoek van groot belang is en welk nut dit heeft voor patiënten.
Bij jeugdreuma is het belangrijk om te blijven bewegen. Welke sporten hiervoor geschikt zijn en waarom bewegen goed is, vertelt dr. Jan Jaap van der Net (fysiotherapeut).
20.30 uur Pauze
20.45 uur Vervolg lezing
Dr. Nico Wulffraat, kinderimmunoloog, zal tijdens de lezing uitleg geven over de veiligheid van medicijnen en vaccinaties. Zoals over de effecten van medicijngebruik bij kinderen.
Aansluitend is er een paneldiscussie waaraan de sprekers en patiëntenvereniging JIA (Jeugdreuma Vereniging) deelnemen. Deze discussie wordt geleid door dr. Annet van Royen. Hier is ook ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.
21.30 uur Afsluiting van deze publiekslezing
Er wordt onderzocht waar het immuunsysteem faalt en hoe het gerepareerd kan worden. Daarvoor moet een aantal belangrijke onderzoeksvragen worden beantwoord: ‘Hoe werkt het afweersysteem? Hoe verloopt het proces van een ontsteking? En hoe kunnen we dit vertalen naar nieuwe behandelingen en therapieën? Ook worden de latere gevolgen van de ziektes of van behandeling ervan in kaart gebracht.
Tijdens deze lezing over jeugdreuma wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed, evenals het functioneren van een kind met deze chronische ontstekingen in zijn of haar sociale omgeving. Verder is er ruim gelegenheid om vragen te stellen aan diverse experts.