Zenuwpijn wordt meestal veroorzaakt door een geïrriteerde of beschadigde zenuw. Deze vorm van pijn wordt ook wel neuropatische pijn of neuralgie genoemd. Iemand met zenuwpijn voelt vaak gedurende lange tijd een prikkelende, tintelende of branderige pijn. De klachten gaan meestal niet over zonder een gerichte behandeling.
Hoe ontstaat pijn?
Alles wat je ziet, ruikt en voelt verloopt via prikkels. Ze ontstaan in je zenuwen en komen uiteindelijk in je hersenen terecht. Ook bij pijn, bijvoorbeeld door een stoot, sturen zenuwen prikkels door naar de hersenen. Hierdoor word jij je bewust van de pijn. Een pijnprikkel is heel nuttig: het waarschuwt dat je lichaam overbelast of beschadigd is, waardoor jij maatregelen kunt nemen om jezelf te beschermen.
Bij zenuwpijn is een zenuw ontstoken, beschadigd of geïrriteerd. Andere oorzaken zijn een infectie, verminderde werking van een zenuw of een vernauwing van het wervelkanaal.
Hoe herken je zenuwpijn?
In elk lichaamsdeel kunnen pijnklachten optreden. De meest voorkomende plekken waar iemand zenuwpijn ervaart is in de rug, een been, een voet of een arm. Je herkent het aan de volgende verschijnselen:
- Prikkelende, tintelende of branderige pijn. Soms gaat dit gepaard met een stekend, jeukend of doof gevoel. De pijn kan verergeren als je zachtjes over de huid strijkt of bij andere kleine prikkels.
- Pijn in een bepaald lichaamsgedeelte dat extra gevoelig is bij aanraking. Ook kan dit gedeelte koud aanvoelen.
- De pijn reageert slecht op pijnstillers die verkrijgbaar zijn bij de drogisterij.
- Langdurig last van pijn. Neuropatische pijn houdt vaak weken tot maanden aan en kan zelfs chronisch worden.
Lees hier het volledige artikel.