Mede door het onderzoek dat hoogleraar inflammatory bowel disease Bas Oldenburg van het UMC Utrecht leidt, komen de oorzaken van chronische darmontsteking (IBD) steeds beter in beeld en kunnen patiënten steeds vaker een behandeling op maat krijgen.
Op 20 juni 2022 hield hij zijn oratie getiteld “Ontrafeling van het IBD-enigma”.
In zijn oratie-lezing gaat Bas Oldenburg in op de ontwikkelingen in de diagnose, behandeling, onderzoek en onderwijs rond chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Mensen met deze ziekten, ook bekend als inflammatory bowel disease (vaak afgekort tot IBD), hebben veel last van buikpijn en diarree. Ook gaat ongeveer 40 procent van hen gebukt onder ernstige vermoeidheid en prikkelbare darm-achtige klachten, ook als de darmontsteking onder controle is.
Deze aandoeningen beter doorgronden
In Nederland lijden bijna 100.000 mensen aan zo’n IBD-systeemziekte: niet alleen de darm raakt ontstoken, maar ook de huid, gewrichten, de ogen, lever en longen kunnen in verschillende combinaties en gradaties betrokken raken. De ziektesymptomen kunnen vaak worden onderdrukt, maar genezing is niet mogelijk.
Lees hier het volledige artikel.