Heeft het zin om vlak voordat men onder zeil gaat de chirurg te vragen hoe vaak hij of zij de operatie al heeft uitgevoerd? Dat hangt af van het soort operatie.
Dat dokters een zogeheten ‘leercurve’ hebben, lijkt aannemelijk, net als mensen in de meeste andere beroepen. Als je iets net doet, is de kans op een uitglijer groter. In de operatiekamer kunnen de consequenties fors uitpakken: nabloedingen, heroperaties en in het uiterste geval zelfs het overlijden van de patiënt. Dokters moeten ook leren, maar je zult maar als patiënt tot de eerste lichting van de nieuwe hartchirurg behoren.
Toch waren onderzoekers het nooit helemaal eens over het bestaan van deze leercurve. Voor een groot Amerikaans onderzoek, vorige week geciteerd door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maakten chirurgen van onder meer Harvard een overzicht van een kleine 600 onderzoeken op dit punt. Ze komen met een duidelijke conclusie. In verreweg de meeste onderzoeken was die curve duidelijk te zien. Hoe snel de kwaliteit van de dokter omhoog gaat, dat bleek sterk af te hangen van de soort operatie. Een beetje beginnend chirurg kan na twee maanden prima de galblaas verwijderen – als hij of zij dat wekelijks aan de hand heeft.
Lees hier het volledige artikel.