De inzet van chemotherapie bij patiënten met alvleesklierkanker is tussen 2003 en 2014 toegenomen in Europa en de VS, vooral bij chirurgische behandeling. Doch, het aandeel patiënten dat chemotherapie kreeg was meestal laag en bovendien heterogeen bij zowel chirurgisch als niet-chirurgisch behandelde patiënten in Europa.
Dat concluderen Lei Huang (Deutsches Krebsforschungszentrum, Universität Heidelberg) en collega’s in de International Journal of Cancer. Volgens de onderzoekers onderstrepen deze bevindingen de behoefte aan standaardisatie van de behandeling van alvleesklierkanker. Het voordeel van radiotherapie blijft controversieel en vraagt om aanvullend onderzoek.
De inzet van chemotherapie bij de behandeling van alvleesklierkanker is onderzocht en breed geaccepteerd, terwijl het gebruik van radiotherapie onduidelijk is. In deze grote, internationale population-based studie is onderzoek gedaan naar chemotherapie en radiotherapie in de klinische praktijk bij chirurgisch en niet-chirurgisch behandelde patiënten met alvleesklierkanker. De onderzoekers maakte hiervoor gebruik van gegevens uit de periode 2003-2014 afkomstig van een groot aantal Europese (nationale) kankerregistraties, waaronder de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en de US Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER-18) database.
Lees hier het volledige artikel.