Chemo in botherstellend materiaal; een veelbelovend duo?

Onderzoek naar botregeneratie met chemotherapie na verwijdering bottumoren.
Bij verwijdering van bottumoren worden holtes vaak opgevuld met materiaal om botgroei te stimuleren. Is dit materiaal te combineren met een medicijn dat kanker bestrijdt? Onderzoekers van het Radboudumc publiceren in Acta Biomaterialia hun bevindingen.

De holte die ontstaat na verwijdering van een bottumor wordt vaak opgevuld met granulaat, met synthetische korrels calciumfosfaat of keramiek. Deze korrels stimuleren de regeneratie van bot en maken het zo weer sterker. Jeroen van den Beucken, die in het Radboudumc onderzoek doet naar regeneratieve biomaterialen: “Helaas keert de tumor toch vaak weer terug. Dat bracht ons op het idee om te onderzoeken of we het granulaat ook kunnen ‘laden’ met chemotherapie.”

Lokaal effect
Voor het onderzoek, gepubliceerd in Acta Biomaterialia, gebruikte hij materialen die vooral worden gebruikt in de orthopedie (MBCP®) en de Tandheelkunde (Bio-Oss®). Als medicijn tegen kanker koos hij voor het veelgebruikte cisplatine. Beide botmaterialen nemen het cisplatine goed op. Daardoor ontstaat in principe materiaal dat niet alleen bot regenereert, maar lokaal ook een chemotherapeutisch effect heeft voor de achtergebleven tumorcellen.

Lees hier het volledige artikel.