Een simpelere manier van diagnosticeren bij flauwvallen kan jaarlijks miljoenen euro’s aan (zorg)kosten besparen. Dat concluderen onderzoekers, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het toonaangevende vakblad BMC Medicine.
Minstens een derde van de Nederlanders is het ooit wel eens overkomen: zonder aanleiding van buitenaf kort het bewustzijn verliezen. Ook op de spoedeisende hulp is het een frequent probleem en goed voor 3 procent van alle bezoeken. Meestal gaat het om iets onschuldigs als flauwvallen (syncope), maar soms is het ernstiger. De oorzaak is vaak lastig te bepalen. Dat kan anders, blijkt uit het onderzoek.
Omdraaien
Cruciaal daarbij is het omdraaien van de onderzoeken bij de patiënt. Onderzoeksleider en neuroloog dr. Roland Thijs (LUMC) vertelt: “Artsen op de spoedeisende hulp zijn nu gericht op het uitsluiten van ernstige aandoeningen. Terwijl insluiten, zo blijkt uit het onderzoek, veel beter en sneller werkt. “Een cardioloog zal vooral willen weten of een patiënt geen hartritmestoornis heeft, een neuroloog zal kijken of het niet om epilepsie gaat. Als dát het niet is, blijft de oorzaak vaak onbekend en start een reis langs verschillende specialisten.”
Lees hier het volledige artikel.