Een chatbot die alle mogelijke vragen kan beantwoorden: ChatGPT is een hit sinds de lancering afgelopen november. Maar het wordt ook duidelijk dat dit type AI “grote gevolgen heeft voor de manier waarop onderzoekers werken”, stelt Claudi Bockting, hoogleraar Klinische psychologie in Psychiatrie, in het tijdschrift Nature.
Zij en haar co-auteurs beschrijven in dit artikel vijf aandachtspunten voor gebruik van ChatGPT bij onderzoek.
De gevolgen voor onderzoek zijn veelomvattend. Deze technologie kan niet alleen worden gebruikt om papers te schrijven, maar ook om onderzoekshiaten aan te wijzen, programma’s te schrijven, bestaande teksten te herzien en te verbeteren, en zelfs als zoekfunctie. Hoe moeten onderzoekers omgaan met deze, mogelijk ontwrichtende, technologie?
Claudi Bockting en Evi-Anne van Dis proberen hier, samen met collega’s uit computerwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en Indiana University, een antwoord op te vinden. “Wij denken dat het geen optie is om deze technologie te verbieden, omdat deze waarschijnlijk op korte termijn overal gebruikt wordt, en waarschijnlijk zelfs geïntegreerd zal zijn in tekstverwerkingsprogramma’s,” aldus Bockting.
Lees hier het volledige artikel.