Chaos rond het AOW-gat: 6 vragen en antwoorden

De AOW-leeftijd gaat de komende jaren stapsgewijs omhoog. Het kabinet sleutelt nog aan een nieuw stelsel. Intussen voelt in januari 2013 de eerste lichting AOW’ers de ingrepen in de portemonnee. Zit u straks ook een maand of langer zonder inkomen?

1. Wat is er aan de hand?
Tot vorig jaar kreeg je als ‘cadeautje’ op je 65ste verjaardag het AOW-pensioen. Het kabinet-Rutte II verhoogt de pensioenleeftijd. Iedereen die tussen 1 januari en 1 december 2013 65 jaar wordt (ruim 200.000 mensen) moet een maand langer wachten op de AOW. En wie daarna 65 wordt, zelfs twee maanden. Zo schuift de pensioengerechtigde leeftijd steeds verder op (zie schema). De via werkgevers opgebouwde bedrijfspensioenen schuiven mee. Kortom: u moet langer dan voorzien wachten op uw uitkering(en). Uw AOW en bedrijfspensioen worden overigens niet hoger door het uitstel.

2. Wat is het AOW-gat?
De periode tussen uw 65ste verjaardag en het moment dat u uw eerste pensioen ontvangt, wordt het AOW-gat genoemd. Vooral de groep die nu een vroegpensioen­regeling ontvangt, kan in de problemen komen. De ‘vut’ stopt namelijk op de 65ste verjaardag. Daarna ontvangt u tijdelijk niets meer, tot de AOW (en het bedrijfspensioen) ingaat. Naar schatting 70.000 65-jarigen vallen in 2013 in het AOW-gat. Van de 200.000 jarigen heeft namelijk ongeveer eenderde een baan; zij kunnen mogelijk wat langer doorwerken (of het klassieke ‘ontslag op 65-jarige leeftijd’ – dat in sommige cao’s is vastgelegd – wordt omgezet in ‘u mag doorwerken tot uw pensioen ingaat’, hangt af van toekomstig overleg tussen werkgevers en vakbonden). Nog eens eenderde heeft een uitkering (die zal doorlopen tot de AOW begint). En eenderde heeft een vroegpensioen­regeling (en zit dus zonder geld).

3. Wat kost mij dat?
Maakt u gebruik van een vroegpensioenregeling en wordt u 65 voor 1 december 2013, dan zult u een maand inkomsten missen. Er kan een ‘extra’ gat ontstaan als u daarnaast rekende op de AOW-toeslag voor een jongere partner: ook deze toeslag krijgt u pas met ingang van een maand later. Betaalt u uw vroegpensioen uit eigen middelen (zoals lijfrentes)? De berekeningen hiervoor zijn vaak gebaseerd op een pensioenuit­kering óp uw 65ste verjaardag.

4. Ik ontvang een uitkering. Val ik ook in het AOW-gat?
Nee. Als u een WW-, WAO- of WIA-uitkering krijgt, is er geen probleem. Deze uitkeringen lopen gewoon door tot uw AOW ingaat.

5. Wat kan ik nu nog doen om het AOW-gat te dichten?
Als u de mogelijkheid hebt, kunt u extra bijsparen om het gat te overbruggen. De politiek gaat er schijnbaar van uit dat u langer kunt doorwerken of weer even aan de slag kunt. Maar dat is niet eenvoudig. Ook kunt u in 2013, 2014 en 2015 extra AOW ‘lenen’. U krijgt dan toch geld in de maanden na uw 65ste verjaardag. Iedere maand lost u vervolgens in een half jaar weer af. U krijgt tijdens dat aflossen dan tijdelijk een lagere AOW; daarna gaat uw AOW omhoog naar het normale bedrag waar u recht op hebt. Tot slot bieden sommige pensioenfondsen (niet alle) flexibele pensioenen aan die u naar voren kunt halen om het AOW-gat te dichten. Dit kan wel blijvend tot een lager bedrag per maand leiden als u écht met pensioen gaat. Informeer hiernaar bij uw pensioenfonds(en).

6. Loopt de partnertoeslag straks langer door?
Ik ben zelf al met pensioen. Naast mijn eigen AOW krijg ik voor mijn vrouw een partner­toeslag, omdat zij nog geen 65 is. Mijn vrouw wordt 65 op 29 juli 2015. Zij krijgt dan dus pas na drie maanden haar eigen AOW. Blijft de partnertoeslag die ik voor haar ontvang dan ook drie maanden langer doorlopen?
Jan Stevens, Maastricht

In principe loopt de partnertoeslag door tot uw vrouw haar eigen AOW krijgt, dus tot 29 oktober 2015. Maar mogelijk gooit het kabinet-Rutte II roet in het eten. In de plannen staat dat AOW’ers die meer dan €50.000 aan inkomen hebben, vanaf 1 juli 2014 geen partnertoeslag meer krijgen. Voorheen was alleen het inkomen van uw vrouw van invloed op de toeslag; straks wordt dus ook naar uw inkomen gekeken.
Bron: Geld en Recht 03 Januari 2013Erik Boogaards