Catharina Ziekenhuis plaatst eerste onderhuidse bluetooth-hartmonitor

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is de eerste patiënt van Nederland geïmplanteerd met een nieuwe onderhuidse Bluetooth-hartmonitor. Cardioloog Tim Simmers plaatste het innovatieve apparaatje, dat gekoppeld is aan de mobiele telefoon van de patiënt.

“We kunnen over een langere periode de prestaties van het hart van de patiënt op afstand volgen en ook de instellingen op afstand aanpassen als dat nodig is”, zegt cardioloog Tim Simmers. De kleine draadloze hartmonitor is bedoeld voor patiënten met een abnormaal hartritme die symptomen ervaren als duizeligheid, hartkloppingen, flauwvallen en pijn op de borst, waardoor langdurige controle nodig is.

Twee lucifers groot
Het apparaatje, dat door medisch technologisch bedrijf Medtronic is ontwikkeld, heeft de grootte van twee lucifers en wordt onder de huid in de borstkas geïnjecteerd. De ingreep wordt in minder dan tien minuten onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Het apparaatje is verbonden met een app die voortdurend en heel nauwkeurig ECG-gegevens registreert en deelt met het zorgteam in het ziekenhuis, ook als eventuele ritmestoornissen zich voordoen.

Lees hier het volledige artikel.