Wat is beter na een polsbreuk: een onderarm bedekkend gips, of een spalk van gips waarbij een deel van de onderarm vrij blijft?
Jaarlijks breken circa 33.000 Nederlanders hun pols, dikwijls na een valpartij. De gebroken pols wordt vervolgens in het gips gezet, maar dat gebeurt in Nederlandse ziekenhuizen op twee manieren. Met gips rondom de gehele onderarm –circulair gips- of met een gipsspalk, waarbij een deel van de onderarm vrij blijft. Maar wat is beter?
ZonMW
Orthopedisch chirurg-traumatoloog Joost Colaris, wetenschappelijk onderzoeker Max Reijman en arts-onderzoeker Britt Barvelink zoeken dat voor het eerst uit in de CAST studie. Voor hun onderzoek, waar tien ziekenhuizen aan meewerken, hebben de onderzoekers 490.000 euro gekregen van ZonMW.
“Met polsbreuken gaat het zo: de patiënt komt ten val en breekt zijn pols. Dat zie je meteen want die pols staat scheef”, schetst Colaris. “De patiënt gaat naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis, waar de pols wordt recht gezet en vervolgens met gips geïmmobiliseerd.”
Lees hier het volledige artikel.