Hematoloog Pim Mutsaers kan zijn patiënten met teruggekeerde lymfeklierkanker sinds dit voorjaar een veelbelovende immuuntherapie aanbieden. Er zijn echter twee nadelen: de productie van de zogeheten CAR T-celtherapie duurt lang, waardoor het voor sommige patiënten te laat komt, en de kosten zijn hoog.
Samen met collega’s uit Groningen, Amsterdam en Nijmegen onderzoekt Mutsaers of het sneller en goedkoper kan.
De onderzoekers, onder leiding van internist-hematoloog Tom van Meerten van het UMCG in Groningen, krijgen maar liefst 30 miljoen euro van ZonMw en Zorginstituut Nederland . Ze gebruiken dat geld voor een studie naar de werkzaamheid van CAR T-cellen die in het eigen ziekenhuis geproduceerd worden. Die vergelijken ze met het commerciële product. Internist-hematoloog en klinisch immunoloog Pim Mutsaers is betrokken vanuit het Erasmus MC.
Vertel, hoe zit dat precies met die CAR T-cellen?
Bepaalde patiënten met uitgezaaide lymfeklierkanker zijn erg gebaat bij behandeling met CAR T-cellen. Dat is een vorm van immuuntherapie. We nemen bloed af van patiënten en halen daar witte bloedcellen uit. Die passen we genetisch aan zodat ze kankercellen herkennen en aanvallen, en geven ze terug aan de patiënt. Het is een relatief nieuwe behandeling die zeer succesvol is. Na twee jaar is ongeveer 40 procent van de patiënten die anders zouden overlijden nog kankervrij.
Lees hier het volledige artikel.