Candida is een familie van gisten of schimmels die van nature kunnen voorkomen op de huid, de slijmvliezen en in de darmen. Men noemt dit ook commensalen. De meest voorkomende Candida-soort is Candida albicans. Vrijwel iedereen heeft van nature van bij de geboorte Candida albicans gisten op de huid, de slijmvliezen (van vagina, mond, enz), de darmen, enz.
De gisten leven er in evenwicht met de bacteriën die daar ook van nature zitten. Die bacteriën zorgen ervoor dat er net genoeg voedsel is voor de gisten, zodat hun aantal klein blijft. Normaal merken we er dus niets van en doen ze ook geen kwaad.
Candida-infectie (candidiasis)
Soms kunnen de Candida-gisten echter sterk uitbreiden waardoor een candida-infectie of candidiasis ontstaat. Meestal treedt dit op wanneer onze natuurlijke weerstand om een of andere reden verminderd is, of wanneer het evenwicht tussen bacteriën en gisten verstoord is (bv. door een antibioticakuur). Een Candida-infectie is meestal vrij onschuldig en kan meestal ook vrij goed behandeld worden. In uitzonderlijke gevallen kan het wel gevaarlijk zijn wanneer Candida in het bloed terecht komt en een gegeneraliseerde infectie of ‘systemische candidiasis’ veroorzaakt. Deze vorm van een Candida-infectie komt alleen voor bij ernstig zieke mensen met een sterk verminderde weerstand. Bijvoorbeeld bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, bij kankerpatiënten na een chemokuur of bij aidspatiënten.
Lees hier het volledige artikel.