Het mineraal calcium (kalk) geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen.
Calcium zorgt er onder andere voor dat je botten en tanden sterk blijven. Het is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam en vormt ongeveer twee procent van ons lichaamsgewicht. Calcium zit vooral in onze botten en tanden en zorgt een natuurlijke ondersteuning. Ook is het belangrijk voor de spiersamentrekking, eiwitstofwisseling, bloeddruk, bloedstolling en zenuwfunctie. Is het gehalte in je bloed te laag dan haalt je lichaam het uit de botten. Probeer dat dus vooral te voorkomen. Veel tieners en vrouwen hebben vaak een tekort.
Waar zit het in?
Calcium komt vooral voor in zuivelproducten zoals melk en kaas. Brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten veel minder dan zuivelproducten, maar dragen wel bij aan de totale voorziening. Ook zit er calcium in ingeblikte vis zoals sardines. Als je calcium voor je botheid slikt, wordt het met vitamine D ( 10-25 mcg per dag) optimaal geabsorbeerd.
Hoeveel heb ik nodig?
De benodigde hoeveelheid calcium is onder andere afhankelijk van leeftijd en geslacht. Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) gemiddeld 1000 milligram (= 1 gram) calcium nodig. Dit komt overeen met 4 à 5 glazen melk.
Lees hier het volledige artikel.