Het CAK heeft een aantal goede stappen gezet om de uitvoering van de wettelijke taken op orde te krijgen. Het *CAK (*publieke dienstverlener dat overheid regelingen uitvoert) is echter nog niet ‘in control’ voor de rechtmatige uitvoering van zijn taken.
Dat blijkt uit de toezichtsrapportage over het jaar 2019 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Het CAK stelt onder meer de eigen bijdragen vast die mensen moeten betalen voor hun zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook betaalt het CAK namens de zorgkantoren de zorgaanbieders die langdurige zorg geleverd hebben. De NZa houdt in de gaten wat de gevolgen zijn voor de fondsen, de zorgaanbieders en burgers. We kijken daarbij met name of het CAK maatwerk levert om cliënten te helpen, ook als cliënten in betalingsproblemen komen.
Het CAK zet sinds enige tijd een verbetertraject in om de processen te verbeteren. De NZa volgt dit intensief en ziet erop toe dat het CAK toewerkt naar het ‘in control’ komen. We zien dat het CAK in 2019 en de eerste helft van 2020 opnieuw een aantal stappen heeft gezet. Maar het CAK heeft de beoogde ‘in control’ situatie voor de rechtmatige (en doelmatige) uitvoering van zijn wettelijke taken nog niet volledig bereikt.
Lees hier het volledige artikel.