170.000 burgerhulpverleners in Nederland vergroten overlevingskans na hartstilstand. De overlevingskans na een reanimatie is aantoonbaar hoger door de inzet van het burghulpverleningssysteem.
Dat is de voornaamste conclusie uit het promotieonderzoek van Ruud Pijls van het Maastricht UMC+. In gemeenten met een hoger percentage burgerhulpverleners stijgt de overlevingskans na een reanimatie tot bijna 35 procent (indien de burgerhulpverleners ter plaatse komen).
Uit het onderzoek van de promovendus blijkt dat 1 op de 1.000 mannen en 0,4 op de 1.000 vrouwen in Nederland jaarlijks een hartstilstand krijgen. Zonder reanimatie zijn de overlevingskansen gering. Indien zo snel mogelijk wordt gestart met reanimeren en een shock wordt toegediend met behulp van een defibrillator stijgt die kans aanzienlijk.
Mensen die zijn opgeleid om een AED (automatische externe defibrillator) te gebruiken en getraind zijn in reanimatie, kunnen daarbij als burgerhulpverlener worden ingezet. Momenteel zijn er in Nederland 170.000 van deze vrijwilligers. Zij kunnen via een speciaal systeem worden opgeroepen door middel van een SMS indien er in hun postcodegebied een reanimatie nodig is.
Lees hier het volledige artikel.
https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/burgerhulpsysteem-bewezen-effectief-bij-reanimaties