Een stof in broccoli, sulforafaan, kan mogelijk de ontwikkeling van artrose tegengaan of vertragen. Dat stellen onderzoekers van de Britse University of East Anglia. In laboratoriumproeven blijkt sulforafaan afbraak van kraakbeen tegen te gaan. Veel meer onderzoek is nodig om na te gaan of broccoli inderdaad bij mensen artrose kan remmen of voorkomen.
Muizen die sulforafaanrijk voer kregen, hadden duidelijk minder kraakbeenschade (artrose) dan muizen die geen sulforafaan te eten kregen, zo blijkt uit het Britse onderzoek. Ook kraakbeencellen zelf werden onderzocht, in dit geval afkomstig van een koe. Sulforafaan bleek ook in het laboratorium schade aan kraakbeen te kunnen voorkomen.
Ontstekingsremmend?
De wetenschappers vermoeden dat sulforafaan ontstekingsenzymen in het gewricht remt. Die ontstekingsstoffen kunnen kraakbeen aantasten waardoor artrose ontstaat. Veel meer onderzoek is nog nodig voordat zeker is dat broccoli ook bij mensen artrose remt of voorkomt. De onderzoekers gaan nu een eerste onderzoek doen bij een kleine groep patiënten met knieartrose.
Voedingsadvies hetzelfde
De uitkomst van dit onderzoek is voor het Reumafonds geen aanleiding om de voorlichting over voeding bij artrose te veranderen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten met dagelijks twee keer fruit en twee ons groente en twee keer per week vette vis. Ook is het belangrijk om voldoende te bewegen en overgewicht te voorkomen.
Het Britse onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Arthritis& Rheumatism.
Bron: Reumafonds