Brief van LOC (Zeggenschap in zorg) aan Kamer over nieuwe AWBZ

Op 10 oktober is er een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over de AWBZ. De AWBZ zal vervangen worden door nieuwe wetgeving. Daarom stuurde LOC (Zeggenschap in zorg) een brief aan de Tweede Kamer met een analyse van de huidige AWBZ en aanbevelingen voor de nieuwe wet.

Samenvatting

Het positieve aan de AWBZ is dat mensen een totaalpakket kunnen krijgen waarin wonen, zorg en welzijn zit. Tegelijkertijd constateren we dat de praktijk niet altijd aansluit bij de behoeften van mensen. Binnen de muren van een instelling is er vaak weinig ruimte voor individuele ontplooiing. En bewoners en hun familie hebben ook weinig middelen in handen om hun wensen in de praktijk te brengen. Zo is het bijvoorbeeld zelden mogelijk drie keer in de week zelf voor eten te zorgen en vier keer per week via de instelling.

De kern van de langdurende zorg ligt in de verbinding tussen medewerker en bewoner. In de huidige Awbz helpt de sturing daar niet bij. De zorgorganisatie krijgt geld van het zorgkantoor en niet van de bewoner. We zien ook dat de langdurende zorg zich nu vooral richt op wat ziek is in de mens. Terwijl ook mensen die (veel) zorg en ondersteuning nodig hebben nog potentie hebben.

De komst van een nieuwe wet LIZ (zie kader rechts) biedt de kans om te leren van wat niet goed ging binnen de Awbz. Voor ons is het uitgangspunt dat de nieuwe wet mensen helpt om hun leven te leiden. En inspeelt op de behoeften, mogelijkheden en kracht van individuen. Uiteraard naar vermogen, want iemand die last heeft van dementie kan niet hetzelfde als toen hij geen dementie had.

Er zijn prikkels nodig om te zorgen dat bewoners meer hun eigen keuzes kunnen maken Ook pleit LOC voor een helder en overzichtelijk inkoopmodel, waarin zorgaanbieders en verzekeraars maximale prikkels ervaren om zich op de cliënt te richten.

Geestelijke gezondheidszorg

In de plannen tot nu toe kunnen GGz-cliënten straks geen toegang meer krijgen tot de nieuwe wet LIZ. Wij zijn van mening dat we steeds vanuit de mens moeten kijken wat een passende oplossing is. Wij vinden het daarom onlogisch dat GGz-cliënten zijn uitgezonderd van de Wet LIZ. Ook binnen de GGz zijn er mensen die behoefte hebben aan een totaalpakket.

Medezeggenschap

Wij hechten er aan dat er een goede medezeggenschap bij aanbieders van zorg is, die helpt bij het verkrijgen van meer zeggenschap door individuen. Wij pleiten er voor dat breder te bezien dan de nieuwe Wet LIZ. Niet de wet, maar zeggenschap moet het uitgangspunt zijn. In de nieuwe wet governance/medezeggenschap zien wij graag een stevige verankering van de medezeggenschap binnen en buiten de muren van de zorginstelling.

Kwaliteit

Ook in de toekomst zullen mensen met meer wetten te maken hebben. Zoals de Zorgverzekeringswet. Wij pleiten er voor het individu als uitgangspunt te nemen bij het denken over kwaliteit. Iemand kan vanuit verschillende wetten iets goeds krijgen, terwijl het met de persoon als geheel niet goed gaat. Wij vinden het daarom belangrijk wetsoverstijgend na te denken over kwaliteit. Juist nu er zoveel nieuwe wetten in ontwikkeling zijn, zoals de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet.

Download de hele brief.

Bron: LOC Zeggenschap in Zorg