“De toegankelijkheid van het aanvullend pakket staat op het spel. Het debat hierover moeten we stevig met elkaar voeren. Nu.” Dat zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF naar aanleiding van het pleidooi van Daniël de Rijke.
Daniël
Deze 21 jarige ex-hodgkinpatiënt wordt niet zomaar toegelaten tot een aanvullende verzekering met onbeperkte fysiotherapie, terwijl hij dat nodig heeft. “Een verhaal als dat van Daniel komt vaker voor, dat horen wij ook van lidorganisaties. Wij vinden het ernstig dat zieke mensen soms moeite hebben zich goed aanvullend te verzekeren,” zegt Wilna Wind.
Bewust, beperkt, benadeeld
Patiëntenfederatie NPCF benadrukt het belang van een breed basispakket, om toegankelijkheid van zorg voor iedereen te blijven garanderen. Wilna Wind: “Steeds meer zorg, zoals fysiotherapie, verdwijnt uit het basispakket en wordt overgeheveld naar de aanvullende verzekering vanuit de gedachte dat het goed aanvullend verzekerd kan worden. Er spelen hier eigenlijk drie zaken. We zien ten eerste dat mensen nu steeds bewuster en selectiever kiezen om wel of geen aanvullende verzekering te nemen. Als steeds minder gezonde mensen kiezen voor een aanvullende verzekering wordt deze duurder, de premie gaat omhoog. Ten tweede zien we dat de aanvullende pakketten beperkt worden, bijvoorbeeld doordat fysiotherapie tot maximaal veertig keer wordt vergoed. Ten derde wordt niet iedereen geaccepteerd voor de meest uitgebreide aanvullende pakketten. Het gevolg is dat een aantal patiëntgroepen, waaronder ook mensen met reuma, benadeeld worden.”
Breed basispakket
Patiëntenfederatie NPCF benadrukt het belang van een breed basispakket. “Een breed basispakket voorkomt risicoselectie en is de beste manier om mensen die zorg nodig hebben, goede zorg te blijven bieden. Dan kan het niet zo zijn dat er zorg zoals fysiotherapie uit het basispakket verdwijnt terwijl de aanvullende verzekeringen niet toereikend of niet toegankelijk worden”, aldus Wilna Wind.
Signalen
Een aantal zorgverzekeraars vraagt patiënten naar hun medische geschiedenis als ze zich uitgebreid aanvullend willen verzekeren. “Als dat aantal groter wordt gaan we de verkeerde kant op, waardoor mensen als Daniel in de problemen komen. Omdat er afspraken zijn gemaakt vanuit de gedachte dat iedereen zich goed aanvullend kan verzekeren. Maar als de toegankelijkheid van de aanvullende verzekering wordt beperkt schiet het z’n doel voorbij.
Daniël de Rijke voert actie
De 21-jarige student uit Amsterdam kreeg een jaar geleden de ziekte van Hodgkin. Hij wil zich graag aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en is op zoek naar een aanvullende verzekering die hem accepteert. Bij een aantal zorgverzekeraars kreeg hij geen aanvullende verzekering. Dit brengt veel reacties teweeg op social media, waar Daniël de Rijke de noodklok luidt. Hij heeft nu een brief geschreven aan minister Schippers.
Oproep
Patiëntenfederatie NPCF roept mensen op om zich te melden die tegen deze problemen aanlopen. Mensen die moeite hebben een aanvullende verzekering af te sluiten kunnen contact zoeken met de NPCF Zorglijn. De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) stelt haar meldpunt open voor jongeren om hun ervaringen te delen. Zo willen de patientenorganisaties een krachtig signaal afgeven aan de overheid en verzekeringsmaatschappijen.
Bron: Patiëntenfederatie NPCF