Een onderzoeksconsortium geleid door het UMC Utrecht Hersencentrum krijgt van de European Innovation Council een subsidie van bijna 6 miljoen euro. Met het geld willen de onderzoekers volledig implanteerbare Brain-Computer Interface (BCI)-technologie ontwikkelen voor mensen met het locked-in-syndroom (LIS).
LIS is een aandoening waarbij verlamming de communicatie ernstig beperkt, bijvoorbeeld als gevolg van ALS. De brain-computer interfaces die het consortium wil ontwikkelen, kunnen spraak in real-time decoderen en LIS-patiënten zo uit hun isolement helpen.
Patiënten met motorische neuronaandoeningen, trauma of beroerte lopen het risico de volledige controle over hun spieren te verliezen. Dit leidt tot het locked-in-syndroom (LIS), waarbij mensen volledig verlamd raken en niet meer kunnen communiceren terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. “Dat is natuurlijk een ondraaglijke, angstige situatie”, zegt hoofdonderzoeker Nick Ramsey. “Patiënten hebben een lage levenskwaliteit en de aandoening betekent een extreme zorgbelasting – niet alleen voor patiënten, maar ook voor familie en verzorgers.”
Lees hier het volledige artikel.