Bot kweken in lab stap dichterbij

Lichaamseigen bot kweken in het laboratorium, dat vervolgens in het lichaam uitgroeit tot een nieuw stevig bot; het is nog toekomstmuziek.

Barbara Klotz, onderzoeker in het UMC Utrecht, heeft met haar promotieonderzoek die toekomst wel een stapje dichterbij gebracht. Zij ontwikkelde een gel waarin bot- en vaatcellen goed gedijen en uit kunnen groeien tot botachtig weefsel.

Bot is het op één na meest getransplanteerde weefsel in het menselijk lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig bij patienten die na een kaaktumor, een deel van hun kaakbot missen. Een klein botdefect kan gerepareerd worden met een klein stukje bot dat niet wordt doorbloed. Als het om grotere delen kaakbot gaat – vanaf zo’n zes centimeter – is doorbloeding wel nodig, anders sterft het af. Nu worden dergelijke stukken bot elders uit het lichaam gehaald – bijvoorbeeld uit het onderbeen – om de kaak te repareren. Dit is niet ideaal omdat hiervoor een langdurige operatie op twee plekken in het lichaam nodig is. Bovendien kunnen er complicaties optreden.

Lees hier het volledige artikel.