Er is een specifieker behandelprotocol nodig voor patiënten met borstkanker ontstaan vanuit de melkklieren. Dat stelt chirurg-oncoloog Wilfred Truin na promotieonderzoek bij Máxima Medisch Centrum, Maastricht UMC+ en het Integraal Kankercentrum Nederland. Hij vergeleek de behandelwijze van twee typen borstkanker met elkaar en concludeert dat er bij gelijke protocollen verschillen zijn in behandelresultaat.
Zo blijkt er onder meer een verschil te zijn in het effect van chemotherapie (naast hormoontherapie) na een operatie. Daarnaast wordt bij een tumor vanuit de melkklieren relatief vaker gekozen voor een borstamputatie.
Borstkanker kan in principe vanuit twee plekken in de borst ontstaan. De meeste tumoren ontstaan in de zogeheten melkgangen, die samenkomen in de tepel. Dat wordt in medische termen een ductaal type genoemd. In ongeveer vijftien procent van de gevallen ontstaat er echter een gezwel in de melkklieren, dat ook wel het lobulair type wordt genoemd. Hoewel het behandelprotocol van beide vormen van borstkanker niet van elkaar verschilt, zijn er in de praktijk opmerkelijk genoeg wel verschillen aan te wijzen.
Lees hier het volledige artikel.