Een student ontdekte een manier om een kankermedicijn veel goedkoper te fabriceren. Of dat veel gaat uitmaken voor de verkoopprijs is overigens nog maar de vraag.Een veelbelovend medicijn voor borstkankerpatiënten is veel goedkoper te produceren dan tot nu toe mogelijk leek.
Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, dat tot stand kwam na een toevallige ontdekking van een Eindhovense bachelorstudent.
Met de nieuwe techniek, beschreven in het vakblad Bio-organic & Medicinal Chemistry Letters, zou het medicijn Z-endoxifen tot wel duizend keer goedkoper te vervaardigen zijn.
De vondst wekt belangstelling omdat de prijzen van kankermedicatie de pan uitrijzen. Een gemiddeld nieuw geneesmiddel kost al gauw tienduizenden euro’s per patiënt per jaar. Goedkopere medicatie verlaagt de druk op het zorgstelsel en leidt ertoe dat nieuwe geneesmiddelen voor elke patiënt beschikbaar blijven.
“Bij dit soort medicijnen wordt de prijs vooral bepaald door de waarde die we er als maatschappij aan hechten, en dus niet door de productiekosten”
Huub Schellekens, biotechnoloog aan de Universiteit Utrecht
Lees hier het volledige artikel.