Mannen kunnen, net als vrouwen, borstkanker krijgen. Zo’n honderd tot honderdvijftig Nederlandse mannen krijgen per jaar deze diagnose. Voor mannen is het een zeldzame ziekte. Maar mannen hebben niet dezelfde borsten als vrouwen. Hoe kan het dan dat zij ook borstkanker kunnen krijgen? En is dat dan bij vrouwen?
Borst mannen
De borst van een volwassen man lijkt volgens het Umc Utrecht op de borst van een meisje vóór de puberteit. Beiden hebben een paar melkgangen vlak achter en naast de tepel. In de pubertijd ontwikkelen bij meisjes onder invloed van vrouwelijke hormonen de melkgangen, melkklieren, vetweefsel en bindweefsel in een paar jaar tijd tot een volgroeide borst. Deze ontwikkeling vindt vooral plaats door de invloed van het hormoon oestrogeen. Jongens en mannen produceren weinig van dat hormoon. Daarom ontwikkelt het aanwezige borstweefsel zich niet verder. Het blijft bij mannen dus bij een paar melkgangen.
Net als bij vrouwen kunnen veranderingen in de borst bij mannen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje, een verdikking in de huid die steviger aanvoelt dan het weefsel eromheen. Mannen hebben maar weinig klierweefsel in de borst. Daarom ontstaat borstkanker bij mannen in 98 procent van de gevallen in de melkgangen. Omdat de weinige melkgangen van mannen zich vlak bij en achter de tepel bevinden, zit een knobbeltje of andere verandering dus meestal in de buurt van de tepel. Ook andere veranderingen zoals een verdikte of rode huid of kuiltjes in de borst kunnen symptomen zijn.
Lees hier het volledige artikel.