Borstkanker bij mannen is een zeldzame ziekte, maar het aantal mannen met borstkanker neemt de laatste jaren wel toe. Jaarlijks wordt de diagnose gesteld bij iets meer dan honderd mannen. De gemiddelde leeftijd van een man met borstkanker ligt tussen 60 en 65 jaar, gemiddeld vijf jaar later dan die van de vrouw.
Dit blijkt uit cijfers van het Kankerregister.
In tegenstelling tot vrouwen worden mannen niet aangemoedigd om hun borsten te controleren en artsen denken bij mannen zelden spontaan aan een borstonderzoek. Bovendien tonen studies aan dat mannen de neiging hebben om symptomen van borstkanker te negeren en een bezoek aan de dokter liefst zolang mogelijk uit te stellen. Feit is dat de meeste mannen de mogelijkheid van borstkanker niet overwegen, en als ze dat wel doen kan het een zware dobber zijn om met een ‘vrouwelijke’ ziekte als borstkanker te kampen.
De borsten van volwassen mannen zijn vergelijkbaar met die van een vrouw voor de puberteit. Ze bestaan uit een aantal vertakte kanaaltjes die afgelijnd zijn met cellen. Bij meisjes ontwikkelen deze kanaaltjes en cellen zich onder invloed van de hormoonproductie die op gang komt tijdens de puberteit. Ook bij mannen reageert het borstweefsel op hormonale stimulansen. Zo heeft ongeveer 40% van alle jongens tijdens de puberteit -tijdelijk- last van vergrote borsten. Dat noemt men gynaecomastie. Gynaecomastie tijdens de adolescentie verdwijnt doorgaans na maximaal twee jaar.
Lees hier het volledige artikel.