Boostervaccinaties verkleinden de kans om aan COVID-19 te overlijden in 2022. Ook de kans om aan andere oorzaken te overlijden was kleiner voor mensen met boosterprik, dan voor mensen zonder boosterprik. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het effect van een herhaalprik neemt wel af naarmate de prik langer geleden is.
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deden het RIVM en het CBS(Centraal Bureau voor de Statistiek) onderzoek naar de oorzaken van oversterfte in 2022. Dit onderzoek gaat verder waar het rapport voor 2020 en 2021 eindigde. Het RIVM onderzocht hoe goed de herhaalprikken van de COVID-19-vaccins werken tegen overlijden aan COVID-19 en tegen overlijden in het algemeen. Ook onderzocht het RIVM de kans op overlijden aan andere oorzaken dan COVID-19 kort na een boostervaccinatie.
Lagere kans op overlijden aan COVID-19
In totaal waren er tussen november 2021 en najaar 2022 drie boostervaccinatierondes. Elke herhaalprik maakte de kans op overlijden aan COVID-19 weer kleiner. Een jaar na de eerste booster was de kans op overlijden nog steeds kleiner dan voor mensen zonder deze booster. Dit effect duurde minder lang na de voorjaarsprik in 2022. In de groep mensen vanaf 70 jaar met langdurige zorg (grotendeels verpleeghuisbewoners) was de geschatte vaccineffectiviteit kort na de herhaalprik lager dan bij andere groepen. Ook nam deze sneller af.
Lees hier het volledige artikel.