Boeken maken voor mensen met een leesbeperking. Het klinkt bijna tegenstrijdig. Toch worden jaarlijks duizenden boeken geschikt gemaakt voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn.
Deze verschijnen in complexe vormen zoals gesproken boeken in Daisy, of boeken in braille. De hoge investeringen en relatief kleine doelgroep van ca. 1,2 miljoen mensen in Nederland, maakt dat aangepaste leesvormen niet altijd commercieel lonend zijn voor uitgevers. Als gevolg hiervan wordt aangepaste lectuur nu op subsidiebasis geproduceerd en exclusief verspreid onder mensen met een leesbeperking.
Een belangrijk deel van die complexe productie gebeurt bij de toegankelijkheidsexperts van Stichting Dedicon. Dat deze stichting de uitgevers in stelling brengt om zelf op een toegankelijke manier te produceren lijkt een opmerkelijke beweging.
Toegankelijkheid bij de bron
Maarten Verboom, directeur van Stichting Dedicon reageert daarop: “Wij zetten al tientallen jaren boeken om in een alternatieve leesvorm. En dat blijven we ook doen zolang dat nodig is. Maar het zou toch veel mooier zijn als de toegankelijkheid in de bron geregeld is? En dat iedereen gebruik kan maken van hetzelfde boek? Het zou een mooie stap zijn naar een inclusieve samenleving.”
Lees hier het volledige artikel.