Bloedtransfusies in de baarmoeder redden al 35 jaar ongeboren levens

Op 8 september vond de 2500ste intra-uteriene bloedtransfusie van Nederland plaats. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is het enige Nederlandse ziekenhuis dat deze behandeling uitvoert. Al 35 jaar red deze behandeling in de baarmoeder het leven van ongeboren kinderen met ernstige bloedarmoede. Een mooie moment om stil te staan bij de waarde van deze ingreep.

Bloedarmoede van de foetus behandelen ín de baarmoeder. Dat klinkt als een geavanceerde nieuwe behandelmethode, maar werd al voor het eerst in 1965 uitgevoerd in Leiden. In 1987 is de huidige techniek geïntroduceerd en nu, 35 jaar later, vindt de 2500ste bloedtransfusie in de baarmoeder plaats. Daarmee is het de meest uitgevoerde foetale behandeling in Nederland.

Zonder een bloedtransfusie komen foetussen met ernstige bloedarmoede vaak te overlijden, of ze houden er chronische handicaps op na. De meest voorkomende oorzaak van ernstige bloedarmoede bij ongeboren kinderen is rhesusziekte. Het bloed van de moeder is dan rhesus-negatief en dat van het kindje rhesus-positief. De moeder maakt hierdoor antistoffen tegen de rode bloedcellen van het kindje waardoor deze worden afgebroken en bloedarmoede ontstaat.

Lees hier het volledige artikel.