Baby’s met rhesusziekte kunnen ernstige, soms levensbedreigende bloedarmoede krijgen. Dankzij bloedtransfusies terwijl ze nog in de baarmoeder zitten, kunnen we deze ongeborenen gelukkig goed helpen in het LUMC. Een behandeling waarmee we uniek zijn in Nederland en leidend in de wereld.
Om de zogeheten rhesusfactor te bepalen, vindt aan het begin van een zwangerschap bij iedere zwangere vrouw bloedonderzoek plaats. Als de bloedgroep van een zwangere vrouw rhesus-negatief en die van haar baby rhesus-positief is, bestaat de mogelijkheid dat de vrouw antistoffen aanmaakt die de rode bloedcellen van de foetus afbreken, waardoor het kind bloedarmoede krijgt.
Op onze rhesus-poli bieden we specialistische zorg aan zwangeren met een ernstige vorm van rhesus-antagonisme. Tijdens controles meten we op basis van echoscopisch onderzoek hoe ernstig de bloedarmoede van de baby is. Een van de indicaties voor ernstige bloedarmoede is het vasthouden van vocht in de huid of buik (hydrops) van het ongeboren kind. Om dat te voorkomen, kunnen we de baby tijdens de zwangerschap een bloedtransfusie geven, ook wel intra-uteriene transfusie (IUT) genoemd. Onze specialisten dienen het bloed toe via de navelstreng of door rechtstreeks in een van de levervaten van de ongeborene te prikken. Een knap staaltje specialistische zorg, het is millimeterwerk.
Lees hier het volledige artikel.