Bloedtesten door dik en dun

Trombose of een bloeding zijn twee vormen van problemen in de bloedstolling. Om problemen in de bloedstolling vast te stellen zijn er ontzettend veel testen in het laboratorium beschikbaar, die allemaal een deel van de stolling kunnen meten. Toch wordt niet altijd een oorzaak voor de bloeding of trombose gevonden.

In samenwerking met universitaire onderzoekers wordt in het MUMC+ hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe laboratoriumtesten die de bloedstolling beter kunnen meten. Om deze laboratoriumtesten te kunnen toepassen in de praktijk is onderzoek nodig. Twee bevlogen specialisten vertellen erover.

Floor Heubel is internist-hematoloog bij Maastricht UMC+ en Yvonne Henskens is waarnemend hoofd van het Centraal Diagnostisch Lab aldaar én hoogleraar Klinische Chemie aan de UM. Ze zijn de drijvende kracht achter het project ‘Bloedtesten door dik en dun’. Los van het feit dat het ziekenhuislaboratorium aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet, is er namelijk nog veel te verbeteren, zeggen ze.

Voor wie?
Stel, je hebt een flinke nabloeding na een operatie gehad, of je menstruaties zijn zo hevig dat je er niet door kunt werken. “In het ziekenhuislaboratorium hebben we twaalf apparaten staan waar we zo’n vijftig testuitslagen mee kunnen verkrijgen die iets zeggen over de bloedstolling. Maar in meer dan de helft van de patiënten geven deze testen geen afwijkende uitslag”, vertelt Heubel. “We weten dan niet goed waarom deze patiënt bloedt, maar moeten wel advies geven rondom operaties of bevallingen. Dat is erg lastig”.

Lees hier het volledige artikel.