Een internationaal onderzoeksteam heeft de afgelopen dertien jaar gewerkt aan een bloedtest die veelvoorkomende kankersoorten opspoort, maar liefst vier jaar voor de eerste symptomen de kop opsteken. Dankzij zo’n vroege diagnose kan kankertherapie beter z’n werk doen en zijn tumoren makkelijker weg te snijden, wat de overlevingskansen aanzienlijk vergroot.
‘PanSeer’, zo heet de test, is ontwikkeld om kanker op te sporen in de maag, slokdarm, dikke darm, longen en lever. Bij de start van de studie in 2007 nam het onderzoeksteam bloedstalen van 123.000 gezonde Chinezen en dat deden ze in de tien daaropvolgende jaren geregeld opnieuw. PanSeer detecteerde kanker in 91% van de stalen van individuen die op dat moment asymptomatisch waren, maar bij wie één tot vier jaar later wél kanker werd vastgesteld.
Ook andere kankersoorten
“We hebben vooraf een lijst samengesteld bestaande uit 500 kankerspecifieke signaturen in termen van DNA-methylering of een chemische modificatie van het DNA,” vertelt Kun Zhang, een van de auteurs van het onderzoeksrapport. “Vervolgens zochten we gericht naar dergelijke tekenen in het bloed. Dat is de reden waarom de bloedtest de vijf genoemde kankersoorten kan opsporen. PanSeer kan echter ook andere kankersoorten detecteren, simpelweg door te zoeken naar de signaturen die specifiek zijn voor het type kanker dat van belang is.”
Lees hier het volledige artikel.