Iedere volwassene heeft vijf of zes liter bloed in zijn of haar lichaam. Bloed speelt een belangrijke rol. Het brengt niet alleen voedingsstoffen en zuurstof naar al onze weefsels en organen, maar voert ook afvalstoffen af. Ook beschermt het ons tegen ziekteverwekkers en verdeelt het de warmte over ons lichaam. Onmisbaar dus.
Waaruit bestaat bloed?
Een drup bloed bestaat voor 45 procent uit bloedcellen. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Voor de overige 55 procent bestaat bloed uit plasma: water waarin vitamines, mineralen, eiwitten en hormonen zijn opgelost. Plasma vervoert de bloedcellen door je lichaam. De eiwitten die erin zitten hebben verschillende functies. Zo spelen sommige eiwitten samen met de bloedplaatjes een rol in het stollingsproces.
Rode bloedcellen
De belangrijkste functie van rode bloedcellen is het vervoeren van zuurstof naar onze organen. Het afvalproduct koolstofdioxide wordt terug naar de longen getransporteerd. Het verlaat het lichaam doordat we uitademen.
Witte bloedcellen
Witte bloedcellen zorgen ervoor dat ons lichaam beschermd wordt tegen ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Die worden door de witte bloedcellen vernietigd. Bij een infectie produceert je lichaam meer witte bloedcellen.
Lees hier het volledige artikel.