Bloed in je ontlasting kan schrikwekkend zijn, maar het komt heel vaak voor. Maar liefst één op de vijf personen krijgt jaarlijks te maken met bloed in zijn of haar stoelgang. Het hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar je kan wel het best je arts inlichten.
Mogelijke oorzaken
Bloed in de ontlasting betekent dat er ergens in je spijsverteringskanaal een bloeding is. Het kan een signaal zijn van heel wat maag- en darmproblemen:
- De meest voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting zijn aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies die kunnen voorkomen wanneer je harde ontlasting hebt, hard moet persen of lang en veel moet hoesten.
- Ook bij een anale fissuur kan er bloed zijn in de stoelgang. Een anusfissuur is een scheurtje in de anus. Een scheurtje kan zich vormen door harde ontlasting of door anale seks.
- Bloederige diarree die wekenlang aanhoudt, kan een symptoom zijn van inflammatoire darmziekte, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Bij deze aandoeningen geraken delen van het spijsverteringskanaal ontstoken.
- Bloed in de stoelgang treedt ook op bij diverticulaire ziekte. Divertikels zijn uitstulpingen van de dikkedarmwand. Meestal zijn ze onschuldig, maar soms kunnen ze geïnfecteerd raken.
- Ouderen kunnen na een operatie in de buikholte ischemische colitis ontwikkelen. Bij deze aandoening vertraagt of stopt de bloedtoevoer naar de dikke darm, wat schade veroorzaakt aan de darmen en bloederige ontlasting kan geven.
Lees hier het volledige artikel.